Laktattest

Igår satt jag i skolan och pluggade inför idrottsfysiologitentan. Det har funnits en tanke i bakhuvudet under en tid att jag väldigt gärna skulle vilje veta var min mjölksyratröskel är, och igår när vi pluggade pulsbaserad träning mer ingående så stod det helt klart att jag måste veta.
Dels för att veta vilket bränsle min kropp favoriserar och även vilka fibrer jag har mest av.
Skulle det vara så att kroppen helst spjälkar kolhydrater måste jag lära om den att favorisera fett, och måste då fokusera på mer lågintensiv träning. Fettet kan aldrig producera mjölksyra till skillnad från kolhydrater, som dessutom kan ta slut.

Mina lärare åkte ut till Bosön och testade, men Sara tipsade mig om att jag kan göra det här i stan också. Så nu blir det stick i fingret asap!
Vi gjorde ett Submax test förra veckan och jag fick fram att mitt VO2 max är 3 l/min vilket faller inom ramarna för ”hög” för kvinnor i min åldersgrupp. Mitt testvärde blev 46 ml/kg/min vilket klassas som ”genomsnittlig”. Testvärdet är av betydelse i mitt fall eftersom jag sysslar med löpning och då det tar hänsyn till kroppsvikten.

Har du genomfört några tester?

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

2 Responses to Laktattest

 1. Ingmarie says:

  Jag har gjort det massor av gånger. Både på Bosön och på SSC. 🙂
  Kontakta Ida och/eller Christer på SSC! De är superbra! Hälsa från mig. 🙂

 2. ida larsson says:

  Jag har ju hela tiden varit ute på raska promenader så tjejmilen blir inte så mycket mer ansträngande mer än att det kommer vara tjockt med folk:p haha!
  Kondisen har med blivit mycket bättre sen jag gått av alla kg jag gick upp under graviditeten.. o sen nu har jag gått ner nårra kg till.
  jag kör ett styrketräningspass hemma. skitbra!!=) precis i min stil o vad jag hinner med.
  Sen spelar jag fotboll med Joel en del.. han är duktig på att skjuta bollen åt alla håll o kanter så jag får springa:P Alla träning är bra träning. det kan vara det lilla som gör det! 😉

  Låter förresten coolt med sånt test du ska göra.. men rena grekiskan för mig!:)
  kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *